Pågående. Gasklocka 2, Norra Djurgårdsstaden

Projektbeskrivning

Byta ut fönster till energiglas utan att påverka nuvarande utseende . Binda ihop nuvarande puts invändigt för att kunna behålla nuvarande utseende men att det ska vara hållbart. Byta ut frostsprängt tegel på utsidan.

Historia

Efter över hundra års industriverksamhet upphörde gasproduktionen i Hjorthagen januari 2011. Gasverkets omvandling från industri till centrummiljö, med service och kultur, är en central del i utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden.

Gasverksområdet i Hjorthagen är industrihistoriskt viktigt och en betydande del av området planerades och ritades av den svenske arkitekten Ferdinand Boberg i slutet av 1800-talet. Sedan dess har stadsgas för värme, ljus och matlagning producerats på platsen och området har därför varit stängt för allmänheten.

Nu pågår nästa fas i Gasverkets historia där området öppnas upp. Här ges utrymme för ett fungerande vardagsliv med skola, service, handel och kontor. Men det blir också en besöksdestination med scen, hotell och museum.

Gasklocka 2 ritades av Ferdinand Boberg och stod klar 1899, sex år efter Gasklocka 1. Utformningen av gasklockorna påminner om varandra, men de varierar något i dekorationerna. Den stora skillnaden är proportionerna, Gasklocka 2 är betydligt större.

https://vaxer.stockholm/nyheter/2021/05/gasklocka-2-i-norra-djurgardsstaden-omvandlas-till-ny-scen/

Adress: Norra Djurgårdsstaden

Beställare: Stockholm stad

Byggår: 1899

Tidsperiod: Hösten 2021

Pågående. Wenngarns Slott etapp 2, Sigtuna

Projektbeskrivning

Fasadrenovering av sydvästra fasaden på Wenngarns Slott. Etapp 2 av 4. Putslagning med kalkbruk och avfärgning med kalkfärg våt. Fönstren restaurerades tillsammans med Fönster och Hantverk AB. Karmar slipades och trä lagas. Bleck och järn slipades rena och behandlades med blymönja innan målning med linoljefärg. Takfotslist i trä slipades, trä lagades och förankrades vid behov, målades sedan med linolja i samma kulör som fasaden. Fönsterbågar hakades av och kördes till verkstad. Bågarna skrapades trärena, trasigt glas byttes ut och så fick dom ny blyinfattning.

Adress: Wenngarns Slott

Beställare: Sisyfos

Byggår: 1670

Tidsperiod: Höst 2021

Pågående. Uddnäs gård, Järfälla

Projektbeskrivning

Slipa, kitta och måla fönster. Laga upp sprickor i takfoten samt måla med linoljefärg. Måla räcken med linolja. Laga upp och måla trä på balkong på fram och baksida. Fräsa ner, laga och avfärga fasad mot Syd. Laga upp fasad där det behövs. Slipa och olja in dörrar.

Norrtäljevägen, Svanberga

Projektbeskrivning

Tvättade av fasad och takfot, sedan skrapa och borsta bort löst sittande material. Takfot, stuprör, hängrännor och skorsten målades med linoljefärg. Fasaden lagades upp för att sedan avfärgas med kalkfärg. Bytte ut ruttet trä i fönster på vinden som sedan målades.

Adress: Norrtäljevägen, Svanbega, Norrtälje

Beställare: –

Byggår: –

Tidsperiod: Sommaren 2021

Brf Hinden, Esplanaden 23, Norrtälje

Projektbeskrivning

Tilläggsisolering utav 6 stycken gavlar med Serporoc fasadsystem. Gavlarnas socklar spritputsades och avfärgades, resterande gavlar lagades upp och avfärgades.

Adress: Esplanaden 23, Norrtälje

Beställare: Brf Hinden

Tidsperiod: Våren 2021

Villavägen, Lidingö

Projektbeskrivning

Fasaden hade mycket sprickor samt tjocka lager färg som inte trängt in i putsen som den ska. Vi fräste bort färg och ytputsen för att sen montera stålnät. Extra stålnät y ytputsen monterades för att minimera nya sprickor när trästommen rör sig. Sen putsades ny ytputs med nhl kalkbruk som komprimerades med rivbräda i masonit. Fasaden färgades med kiselit nhl-kalkfärg. Kalkbruk och kalkfärg från Målarkalk.

Adress: Villavägen, Lidingö

Beställare: –

Byggår: 1924

Tidsperiod: Oktober-November

Vapenstigen, Lidingö

Projektbeskrivning

Villan byggdes till 2017. Putsen på nybyggnationen var felaktigt utförd med sprickor till följd och med kladdig kalkfärg. Vi fräste bort två centimeter av gamla putsen och putsade nytt med Webers rotsystem.  Vi fräste även bort kalkfärgen på den äldre delen av huset eftersom putsen var för hård för att en kalkfärg ska fungera samt förstärkte hörn och smygar med webertherm putsbruk och glasfibernät. Hela villan avfärgas med Keim silikatfärg som tunnas ut och målas fler gånger för att få ett mer flammigt intryck.

Adress: Vapenstigen, Lidingö

Beställare:

Byggår:

Tidsperiod: Hösten 2020

Wenngarns Slott, Etapp 1, Sigtuna

Projektbeskrivning

Fasadrenovering av sydöstra fasaden på Wenngarns Slott. Etapp 1 av 4. Putslagning med kalkbruk och avfärgning med kalkfärg våt. Fönstren restaurerades tillsammans med Fönster och Hantverk AB. Karmar slipades och trä lagas. Bleck och järn slipades rena och behandlades med blymönja innan målning med linoljefärg. Takfotslist i trä slipades, trä lagades och förankrades vid behov, målades sedan med linolja i samma kulör som fasaden. Fönsterbågar hakades av och kördes till verkstad. Bågarna skrapades trärena, trasigt glas byttes ut och så fick dom ny blyinfattning.  Språkbandet togs fram och restaurerades. klicka här.

Historia
Venngarns slott är ett slott som ligger nära Garnsviken ett par kilometer norr om Sigtuna, huvudsakligen uppfört 1670 för Magnus Gabriel De la Gardie i samarbete med arkitekten Jean de la Vallée. Huvudbyggnaden är cirka 2 200 kvadratmeter stor och området omfattar totalt cirka 37 hektar mark.[1]
Venngarn blev kronogods under Gustav Vasas tid. År 1653 såldes egendomen till Magnus Gabriel de la Gardie. Han förvandlade medeltidsborgen till ett praktfullt barockslott, dock ej så ståtligt och inte heller med en så magnifik trädgårdsanläggning som bilden i Suecian visar.
År 1681 reducerade kronan, men lät den ruinerade Magnus Gabriel De la Gardie bo kvar på slottet. Hans byggverksamhet och intresse för konst och litteratur kostade honom enorma summor. Magnus Gabriel De la Gardie var en av rikets största jordägare och han uppmuntrade förläningssystemet och stimulerade knappast till någon större sparsamhet. Förutom Venngarns slott byggde han och underhöll flera slott, såsom MakalösKarlbergs slott (om- och tillbyggnad), Läckö slottMariedals slott i VästergötlandJacobsdals slott (senare Ulriksdals slott), Kägleholm i Väringen, som brann ner 1712, idag en slottsruin i Örebro kommun i Närke och Höjentorp kungsgård i Västergötland.
Han drabbades av reduktionen år 1684 och merparten av hans slott och gods drogs in utom Venngarns slott, där han dog 1686. Venngarn är det enda slott som landets störste godsägare under 1600-talet, Magnus Gabriel De la Gardie, fick behålla efter Karl XI:s reduktion och han dog där 1686. Sedan dess har Venngarn antingen varit bostad åt landshövdingar i Uppsala eller varit utarrenderat. 1916 blev det alkoholistanstalt och förvaltningen låg i slottet med dess magnifika trapphall och målade barocktak. Senare ägare blev Lewi Pethrus-stiftelsen. Slottet är byggnadsminne.[2]
https://sv.wikipedia.org/wiki/Venngarns_slott

Adress: Wenngarns Slott

Beställare: Sisyfos

Byggår: 1670

Tidsperiod: August-September 2020

Palamedes 1, Lilla Nygatan 7, Gamla stan, Stockholm

Vi har fått förtroendet att renovera Brf Stora Stenhusets fasader i Gamla stan som består av sju stycken olika fasader mot Yxsmedsgränd, Lilla nygatan och på innergården. Tvätta fasaden till Stora Nygatan med hetvattentvätt. Fräsa ner sockeln i gränden mot Yxsmedsgränd som idag består av hård cementhaltig puts för att sedan putsa nytt med kalkbruk. Hetvattentvätta samtliga fasader och laga dålig puts med kalkbruk. På innergården fräses färg och ytputsen bort och putsas om med kalkbruk. Samtliga fasader avfärgades med kalkfärg våt.

Historia
Kvarteret fick sin nuvarande, strikt rektangulära, form efter den Stora branden 1625, som totalförstörde den sydvästra delen av Stadsholmen. Istället för små gränder och långsmala kvarter där elden kunde sprida sig snabbt utfördes här Stockholms första organiserade reglering med början 1627. Nu skapades, med renässansens stadsplanering som förebild, stora likformiga kvarter bebyggda med stenhus.
Palamedes 1 byggdes i två omgångar. Den äldsta delen utgörs av huskroppen med dagens adress Stora Nygatan 22. Huset kallas Ehrencreutzska huset eller Tessinhuset som uppfördes på 1660-talet, troligen efter ritningar av Nicodemus Tessin d.ä.. Det är uppkallat efter köpmannen och brukspatronen Jesper Ehrencreutz som förvärvade denna byggnad 1699. Fastigheten blev ombyggd och nyinredd på 1760-talet. Från denna tid finns en del rumsinteriörer bevarade.
Byggnadsdelen mot Lilla Nygatan och de lägre flygelbyggnaderna mellan gatuhusen uppfördes på 1750-talet. Fastighetens gårdshus byggdes på under 1800-talet och 1836 förvärvades den av Lars Johan Hierta som inrättade Aftonbladets redaktion och tryckeri. Här trycktes Aftonbladet fram till flytten till Klarakvarteren 1889. Under många år låg här K.L. Beckmans Boktryckeri vars första ägare hette Johan Beckman (1809–1872), arbetsledare vid Aftonbladets tryckeri. Efter honom togs verksamheten över av sonen Knut Leopold Beckman (1848–1894). Olika former av tryckeriverksamhet fanns kvar till slutet av 1980-talet.
Palamedes 1 delas på längden av en långsmal innergård som enligt Björn Hasselblad (Stockholmskvarter – Vad kvartersnamnen berättar) är “en av de många namnlösa gränderna i Gamla stan”. År 1998 utfördes schaktningsarbeten på den långsmala innergården. Då hittades keramikskärvor och delar från kritpipor av 1700-talstyp samt rester efter två kullerstensnivåer som troligen härrör från gårdsbeläggningar från 1700- eller 1800-talet.
I Palamedes 2 (Stora Nygatan 24 / Kåkbrinken 14) ligger sedan 1986 restaurang Slingerbulten på 1950-talet fanns här ölkafféet Tian.
Länk: https://sv.wikipedia.org/wiki/Kvarteret_Palamedes

Adress: Lilla Nygatan 7

Beställare: Brf Stora Steenhuset 

Byggår: 1660-talet

Tidsperiod: Våren -2020

Spårvägsmuseet, Gasverket, Norra Djurgården, Stockholm

Projektbeskrivning

Renovering av 206 spröjsade “kyrklika” järnfönster och byte till energiglas. Totalt 5600 små glasrutor. Fyrtio stycken fönsterbänkar i gjutjärn nytillverkas på Tierps järnbruk. Kulturhistorisk värdefull industrifastighet ritat av Ferdinand Boberg och byggd 1893.

Den här typen av restaurering bestod av många moment med torktider och utfördes i etapper.  Gamla kittet var blysmittat så här krävdes bra skyddsmaterial och löpande hälsokontroller. Täta ställningar men med god ventilation.

  • Etablering, tät ställning med undertryck byggs på in samt utsida fönster.
  • Först demonteras dom gamla glasen från järnbågen. Glaset städas upp och slängs i separat behållare.
  • Gammalt fönsterkitt bilas bort, städas upp och slängs i separat behållare.
  • Öppningsbara fönster kapas ur
  • Blästring av lösa fönster samt insida/utsida järnbåge
  • Städning efter blästring
  • Grundprimer på lösa fönster samt insida/utsida järnbåge
  • En första strykning täckfärg på lösa fönster samt insida/utsida järnbåge
  • Ny infärgad kalkfog mellan båge och tegel
  • Smedarbeten, lagning av eventuell trasig båge samt svetsning av öppningsbara fönster.
  • Montage av energiglaskassetter
  • Bottningslist runt glaskassetter
  • Tätar bågen med fog samt fönsterkitt runt glas insida samt utsida
  • En sista strykning med täckfärg insida utsida järnbåge
  • Fönsterputs
  • Ställningsdemontage

I ett sånt här projekt ingår många arbetsmoment, ställningsbyggnation, blästring, målning, fogning, smedarbeten mm. Därför krävs ett sammansvetsat team, bra kommunikation och god planering, där vi har kapacitet att utföra dom flesta moment med egen personal. Vi bygger vår egen ställning och blästrar med vår egna blästerutrustning allt för att säkerställa god kvalitet samt erhålla bra flyt mellan olika arbetsmoment. Energiglaskassetterna tillverkas på fabrik i stockholmsområdet och består av två rutor som limmas ihop med en distansprofil. Ett vanligt floatglas på insidan samt ett kulturglas på utsidan som ger fin effekt. Kassetterna fylls med kryptongas för god isolerförmåga. Distansprofilen fås i samma kulör som bågen. Vi märker upp samtliga fönster och har löpande kvalitetskontroll samt god dokumentation.

Historia

Spårvägsmuseet har fram till år 2017 haft lokaler på Södermalm, men sedan dess varit stängt för besökare och haft museiföremålen förvarade i förrådslokaler. Det nya museet kommer ge en fascinerande inblick i utvecklingen från 1600 tal till dagens moderna kollektivtrafik.

Entreprenaden omfattar i huvudsak en invändig ombyggnad av hus 9 omfattande nytt golv på mark, nya bjälklag, komplettering av yttertak, personal- och kontorsutrymmen m m. Hus 9 var under gasverkets tid ett regenerationshus (här renades gasen) som ritades av den berömde arkitekten Ferdinand Boberg och var färdigbyggd år 1893. Byggnaden har höga spröjsade fönster, tunga murade ytterväggar och synliga invändiga konstruktioner av stål. Lokalens interiör rivs för att varsamt byggas upp igen för att passa museiverksamheten.

Hiss installeras och alla gamla fönster kommer att renoveras.

Adress: Hus 9, Gasverket, Norra Djurgården, Stockholm

Beställare: Cobab

Byggår: 1893

Tidsperiod: April-November

Till toppen