Fasadrenovering puts i Stockholm
Fasadrenovering puts i stockholm
Vi utför fasadrenoveringar av puts i hela Stockholm med omnejd men tar även uppdrag i andra delar av landet. Vi har en stor mängd fasader i Stockholm att vara stolta över. I Stockholms innerstad finns många klassade putsfasader och vi har gjort flera fasadrenoveringar i bland annat Gamla Stan där vi trivs bra. Vi har även gjort projekt ute i Stockholms skärgård samt Slott och Gårdar ute på landet.
Kyrkor och Museum tycker vi är extra kul och vi har fått förtroendet att renovera många genom åren.
Fasadrestaurering
Vi restaurerar din fasad med beprövade material och metoder. Vi gillar trä och putsfasader med kulturella värden. Renoverar varsamt fram till ursprungligt skick och med god dokumentation genom projekten.
Vid restaurering av kulturellt värdefulla byggnader med fasader av puts och trä går man varsamt fram. Iakttar och noterar eventuella spår som skulle kunna vara antikvariskt värdefulla i nära dialog med antikvarie.
Fasadputs av kalk
Vi jobbar främst med tjockputsade fasader av kalk. En putsad fasad av kalkbruk är mjuk och tar därför upp rörelser i underlaget relativt bra. Den tar också upp och ger ifrån sig vatten när vädret är gynnsamt. Kalket är antingen lufthärdande eller hydrauliskt. Hydrauliska kalken binder med hjälp av vatten och kan därför härda även i fuktigare miljöer. Hydrauliskt kalk delas in in tre sorter, NHL, FL och HL. Där NHL-kalk är helt naturlig. Hydrauliskt kalkbruk går att få i olika hårdhet och passar på socklar och vid sjönära lägen där putsen aldrig hinner torka upp.
En fasad av kalk med rätt förutsättningar och underhåll kan hålla i över hundra år. Men det finns vissa saker man bör tänka på.
Fram till mitten av 1900-talet uppfördes dom flesta putsade fasader med rent kalkbruk.
Ytputsen ger fasaden sitt utseende och den går att få i olika struktur.
Ornament och stuckaturer
Sekelskiftesfasader präglas ofta av ornament och utsmyckningar som tyvärr vittrar sönder med tiden. Dom består ofta av sten, gips eller puts. Men kan också vara av järn eller bly. Vid stuckatörsarbeten gäller det att gå varsamt fram. Här gäller det att kunna avgöra vilket skick dom är i. Vilket material dom ska repareras med, vilka linjer som bör bevaras och vad som måste tas ned och gjutas om helt. Det är också viktigt att dom fästs fast på ett riktigt sätt. Det är ofta utsmyckningarna på en putsfasad som med tiden har störst rasrisk och där ett fall kan få förödande konsekvenser. Man bör inte vänta för länge med renovering av dessa. Har dom börjat vittra letar sig vattnet in och påskyndar processen. Tar man hand om dom i ett tidigt skede har stuckatören mer att gå på vid restaureringen och rasrisken blir mindre.
Fasadrenovering
Renovering av en fasadputs av kalk särskiljer sig mot renovering av en puts med andra material. Det händer att vi får komma ut som andra part efter en renovering där dom föregående inte vetat vad dom gjort. Rätt sug och långsam torktid är A&O vid arbete med kalk samt ett jämt flöde genom varje arbetsmoment.
Vi återställer också fasader som renoverats med för fastigheten felaktig hård puts eller tät färg. Det var på 50-60 talet vanligt att man bytte ut kalkbruk och kalkfärg vid fasadrenovering mot hårdare cementbaserade material med sprickor och frostsprängning till följd. Vi knackar, blästrar eller fräser bort fel färg och putsskikt innan rätt material återförs.